Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Därför känns det kallare än vad termometern visar

Väder

Brr, bara två plusgrader? Känns det kallare än vad termometern visar? Då är det antagligen för att kyleffekten påverkar hur vi upplever temperaturen. 

Termometern ljuger inte, men under vinterhalvåret är det vanligt att man upplever det kallare än vad det är. Vinden är ofta kraftigare så här års och när det blåser försvinner en del av värmeskiktet som vi har på kroppen. Huden kyls av och det gör att kroppen måste använda mer energi för att värma upp skiktet igen – det blir högre kyleffekt och vi upplever det som kallare.

Kyleffekten styrs av luftfuktighet och vind. Det är främst under vinterhalvåret som vinden påverkar den så kallade känns som-temperaturen, som man bland annat kan avläsa i prognoserna på Klart. Luftfuktigheten däremot har större påverkan under sommarhalvåret.

– Förenklat kan man säga att hög luftfuktighet gör att det känns varmare än vad det är för att fukten i våra kroppar inte kan avdunsta, det gör att vi svettas. Vid låg fuktighet blir det istället tvärtom – fukten avdunstar lätt från våra kroppar och gör att energin försvinner och det känns kallare, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Många som åker skidor känner säkert igen sig i att man ofta börjar frysa om fötterna, trots att att man klätt sig efter temperatur. Det beror på att vinden blir så kraftig mot pjäxan. Åker du till exempel utför i minus 20 grader och med en hastighet på cirka 50 km/timmen blir den motsvarande temperaturen närmare minus 40 grader.

Vindens påverkan på den upplevda temperaturen:

0°C och vindar på 10 m/s blir den upplevda temperaturen runt -7°C

-25°C och vindar på 15m/s blir den upplevda temperaturen runt -43°C

Även om du cyklar, springer eller åker skidor är det inte ovanligt att det blåser mer än 10 - 20 m/s trots att det egentligen inte är särskilt blåsigt när du står still.

Publicerad 14 nov 2019